Van Pizzasessie tot adviesbureau

De oprichting van Thor. junior adviseurs verliep op z’n zachtst gezegd spoedig. Binnen een jaar tijd werd het ontstane idee een daadwerkelijk adviesbureau, met alle bijbehorende zelfsturende taken. In deze blog nemen onze medeoprichters Marleen Journée en Rosalie Cissen, en directeur Ben Keizers ons mee, terug naar het begin van Thor. Hoe is Thor. ontstaan en hoe hebben zij dit proces ervaren?

Even terug naar het begin, hoe kwamen jullie bij het idee om Thor. op te richten?

“Dat is even graven in mijn geheugen”, zegt Rosalie. “Maar ik geloof dat het in eerste instantie niet persé ons idee is geweest. In 2019 vroeg Ben aan de ‘jonge garde’ van Keizers & Visser: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ons bedrijf aantrekkelijk wordt én blijft voor jonge professionals?”

Ben beaamt dit. “Voor mij is het belangrijk dat werknemers de mogelijkheid hebben om te werken aan hun eigen ambities. Ik had een onderbuikgevoel dat de jonge professionals in ons bedrijf dit nog niet optimaal konden. Daar wilde ik verandering in brengen.”

De pizza-sessie die volgde staat nu bekend als de vooravond van Thor. junior adviseurs. Rosalie, Marleen en de andere jonge professionals presenteerden hier hun plan over hoe het bedrijf en de manier van werken ingericht kon worden, zodat deze meer zouden aansluiten bij hun behoeften en ambities.

“Nou” zegt Ben “Dat plan hadden ze niet zo bij een opdrachtgever kunnen neerleggen. Er stonden zó veel dingen in die anders zouden kunnen, dat ik even moest schakelen. Ik vatte het op als een boodschap van jonge mensen die een weg zagen voor de toekomst.” Ze spraken, aten en lachten de avond door. Aan het einde van de sessie vroeg Ben aan de jonge professionals: “Waarom gaan jullie het niet zelf doen?”

Dat lijkt me pas schakelen. Wat ging er op dat moment door jullie heen?

Marleen reageert met een sprankeling in haar ogen. “Van alles, want dit zagen we niet aankomen. We kwamen samen om ons plan voor Keizers & Visser te presenteren en dat nam opeens een heel andere wending. Direct een antwoord hadden we op dat moment ook niet, maar naarmate de tijd vorderde werden we eigenlijk steeds enthousiaster.”

“Natuurlijk waren er nog onduidelijkheden”, vertelt Rosalie. “Het was spannend en nieuw maar we zagen vooral de kansen die we van onze werkgever kregen en het vertrouwen dat hij in ons uitsprak. Dus na een aantal goede gesprekken zeiden wij met volle overtuiging ‘JA’ tegen deze uitdaging.”

Dan komt het moment van uitvoeren. Waar begin je mee als je een adviesbureau opzet?

Het begon met het bedenken van een naam. “Dat was nogal een klus. We wilde iets stoers, eigentijds maar dat toch een relatie had met Thorbecke.” Voor de oplettende lezer: Thor. is inderdaad een verwijzing naar de grondlegger van de grondwet, zoals we die nu nog steeds in grote lijnen kennen. “Gelijktijdig waren we druk met het vormen van de eerste doelen en dachten we na over het ‘gevoel’ dat we wilden krijgen en uitdragen binnen Thor.” Ook werd Thor. geïntroduceerd bij de Keizers-collega’s. “We wilden immers geen afstand nemen van onze collega’s bij Keizers & Visser, maar er een organisatie naast zetten waarbij we gebruik konden blijven maken van elkaars expertise.”

Die verbinding met Keizers & Visser ziet Ben als onderdeel van het cruciale vangnet van Thor. “Je blijft niet je hele leven junior. Daarom moesten we bedenken hoe we de nieuwe mensen begeleiden, zodat ze kunnen doorstromen naar hetgeen dat ze willen bereiken. Bijvoorbeeld in dienst gaan bij Keizers & Visser, voor jezelf beginnen of de politiek in gaan.”

Thor. is een zelfsturend bureau binnen Keizers & Visser. Hoe gaan jullie om met de taken die nieuw zijn en waar jullie geen opleiding voor hebben gevolgd, zoals P&O of marketing?

Rosalie vertelt dat de taken die erbij komen inderdaad nieuw zijn voor hen. “We hebben het geluk dat ons team erg open is en ons de kans geeft te leren en bij te stellen. Het is écht ‘learning by doing’. Een sollicitatiegesprek hadden wij bijvoorbeeld nog nooit gevoerd vanaf de andere kant van de tafel. Dat was de eerste keer meer een gezellig theekransje dan een sollicitatie. Gelukkig hebben we daarin snel bijgeleerd!”

“We weten nog lang niet alles dat we willen weten”, vervolgt Marleen. “Gelukkig is Ben altijd beschikbaar voor vragen en het wegnemen van onzekerheden. Ook hebben we een super goede backoffice die heel wat taken uit handen neemt. En als het nodig is volgen we bijvoorbeeld een cursus om inzicht te krijgen in nieuwe werkzaamheden.

Is er ook een moment geweest waarop jullie dachten: Waar zijn we aan begonnen?

Marleen en Rosalie kijken elkaar even aan voordat Marleen antwoord geeft. “Ja en nee. De groep waarmee we destijds zijn gestart met Thor., viel snel uiteen. Mensen kozen ervoor om andere paden te bewandelen, waardoor wij het avontuur met z’n tweeën voortzetten. Dat was een moment waarop we stil hebben gestaan en nagedacht hebben of we dit nog wel wilden. Het zag er natuurlijk opeens heel anders uit dan ten tijde van het originele plan. Toch was het voor ons al snel duidelijk: we willen ons hier met de volle 100% voor inzetten.”

Ben twijfelt overigens geen seconde over deze vraag en zegt ferm: “Nee en dat heeft vooral te maken met de kracht van Marleen en Rosalie samen. Ze zijn beide heel verschillend en vullen elkaar mooi aan in zakelijk en persoonlijk leiderschap. Dat maakt dat ik veel vertrouwen heb in hun en in de manier waarop zij hun plannen waarmaken. Ook in moeilijkere tijden hebben ze altijd enthousiasme en doorzettingsvermogen getoond, door gewoon door te gaan en daar samen sterker uit te komen.”

Het vertrouwen is wederzijds, blijkt opnieuw als Rosalie zegt: “Als ik een moment twijfel denk ik even aan het vertrouwen dat Ben in ons heeft en dan denk ik: Het zal allemaal wel goedkomen.”

We mogen wel concluderen dat Thor. een adviesbureau is om trots op te zijn. Waar kijken jullie eigenlijk het meest positief op terug als je denkt aan de ontwikkel achtbaan van Thor.?

Rosalie “De groei die je ziet in de mensen die je hebt aangenomen toen ze rechtstreeks uit school kwamen, daar ben ik misschien wel het meest trots op. We zien junioren beginnen aan een opdracht, niet wetende wat ze te wachten staat. Na een tijdje krijgen ze vrijwel altijd een verlenging aangeboden door een tevreden opdrachtgever, dat vind ik knap!”.

Marleen reageert “Voor mij is dat de manier waarop wij hebben aangedurfd om dit avontuur aan te gaan en hoe we groeien in onze rol. We hebben ons moeten aanpassen en moeten zoeken naar de juiste verhoudingen. We zijn er nog niet maar als ik terugkijk naar waar we vandaan komen, mogen we enorm trots zijn op onszelf.”

 

 

 

 

Over
_________________


Rosalie Cissen

 

 

 


Marleen Journée

Behoefte om hierover door te praten?

___

 

Stuur ons een mailtje en maak een afspraak! 

Thor

Neem contact
met ons op