Thor. ontwikkelt zich

Samen ontwikkelen, waar begin je dan mee? Na behoorlijk wat overleggen, plannen en weer overleggen kwamen we tot de conclusie dat we maar gewoon moesten beginnen. Dus zijn we gestart met het gemeentelijke stelsel, zoals dat ontstond en zoals wij dat nu kennen.

Het huis van Thorbecke

Tijdens een wandeling door het geboortehuis van Thorbecke, het Staatshuys, werden we door Ben Keizers mee terug in de tijd genomen. Hoe zag het leven eruit van iemand die zo bepalend is geweest voor het gemeentelijke stelsel zoals wij dat nu kennen? Als je het mij vraagt blijft de zolder mij het meeste bij. Daar ga je écht terug in de tijd, want daar is al eeuwen nauwelijks iets aan veranderd. In deze tijd zetten wij zijn gedachtengoed voort.

“Onthoud bij alles wat je denkt te regelen
dat het de overheid en de samenleving
daardoor beter kunnen samenwerken.”

De gemeente

Oké, dus dat is wat we willen nastreven. Om te weten hoe je dit kunt doen is het eerst zaak om te weten waar wij ons als junior adviseurs bevinden binnen het grote web van gemeentelijke taken. Jan-Christiaan Goudbeek vertelt ons over de verschillende functies binnen een gemeente en door wie invloed wordt uitgeoefend. Hierdoor kunnen we onze spiderman moves inzetten om het web van afspraken en verantwoordelijkheden te doorkruisen en ons werk op de juiste plek en ter beoordeling neerleggen.

“Beweeg als Spiderman.
Weet waar je moet zijn en bij wie.”

Vervolgens komt dan de vraag in je op wanneer je onderwerpen ter discussie stelt. Hier hebben we het vooral om de budgetcyclus die de gemeentelijke agenda beïnvloeden. Hoewel gemeentes op veel vlakken verschillen, is deze cyclus redelijk gelijk en terugkerend. Afhankelijk van de nationale rechten en plichten draaien we vooral in het na- en voorjaar op volle toeren.

“Alles kost geld.
Op het ene moment, meer dan op het andere.”

Projectmanagement

Nu we weten waar, bij wie en wanneer we invloed kunnen uitoefenen vertelt Theo Platje  ons hoe je dat aanpakt tijdens projecten. Projectmanagement begint namelijk vaak bij miljoenen ideeën, die soms moeilijk om te vormen zijn in doelen. Theo geeft ons handvatten om projecten doelmatig, effectief, en vooral volledig te doorlopen. Het belangrijkste pijlpunt die we meenemen is de gezamenlijke verantwoordelijkheid die je hebt voor het slagen van een project.

“Jouw project is niet van jou.”

Vervolg

En als we het hebben over projecten, hebben we het automatisch over veranderingen. De volgende dag, waarop Thor zich ontwikkelt, zal dus in het teken staan van de manier waarop je een verandering vormgeeft en leidt. Een spoedcursus verandermanagement. Niet alleen gericht op projecten, maar ook op de dagelijkse werksferen. Dat doen we in september, want eerst begint het zomerreces. De periode waar iedereen maar aan één verandering denkt, namelijk van werk naar vakantie.

 

l

Door
____________________


Chantal Manrho

Behoefte om hierover door te praten?

___

 

Stuur Chantal een mailtje en maak een afspraak! 

Thor

Neem contact
met ons op